Prima atestare documentară a comunei ar fi anul 1623 .
De la prima lege administrativă din 1664 au fost două comune , Valea Sării compusă din satele Matacina , Gornetul , Valea Sării şi Prisaca şi comuna Colacu compusă din satele Poduri şi Colacu .
De la 1864 şi până în prezent s-au petrecut trei schimbări administrative :
Dacă luăm aşezările (satele) din cuprinsul comunei, ca vechime, după tradiţii şi documente , se poate spune că cele mai vechi aşezări sunt Gornetul de unde locuitorii cu timpul au roit în satele Colacu , Valea Sării şi Matacina la această dată satul Gornetul fiind desfiinţat , Chiliile care astăzi ţine de satul Prisaca după care ar fi satul Matacina, despre satele Colacu şi Poduri pentru prima dată se vorbeşte în documente în anul 1673 într-un „ zapis „ .
Numele de Valea Sării vine de la „Pârâul Sărat„ care curge de la NV la SE trecând peste un masiv de sare , se varsă în râul Putna şi desparte satul Colacu de Matacina .
Numele satului Colacu vine da la cursul râului Putna care în Balta Colacului dădea roată unui mic podiş numit Podecea , făcând un arc ( colac).
Odată cu construirea drumului judeţean s-a modificat şi cursul apei prin spargerea stâncii de la Piscul Cimpoieşului .
Din punct de vedere cultural , dacă până în anii 1895 doar 5 - 6 elevi învăţau la Vidra , între anii 1895 - 1902 mai mulţi copii au învăţat la Tichiriş în fostele case ale căldăraşilor .
În perioada lui Spiru Haret când iau fiinţă şcoli în fiecare comună în 1902 se înfiinţează şi la Valea Sării şi Colacu şcoli .
Primii învăţătorii fiind amintiţi : GHINDAR , VETRESCU , VASILE IRIMIA, urmaţi mai târziu de Neculai Diaconu şi Gheorghe Giurgea .
Ocupaţia de bază din cele mai vechi timpuri a fost creşterea animalelor şi agricultura închisă ( agricultură pentru consum propriu nu pentru comerţ ) .
De-a lungul timpului pe teritoriul comunei s-au împădurit şi consolidat terenuri degradate în suprafaţă de cca. 600 hectare .
Dezvoltarea comunei din punct de vedere economic de-a lungul timpului s-a făcut prin pomicultură şi prin creşterea şeptelului de animale .
Populaţia comunei în anul 1868 era de 1635 de locuitori , în anul 1930 era de 1916 locuitori, în anul 1971 erau 2864 de locuitori , iar în anul 1991 erau 2227 de locuitori.